کد خبر: 1105120
تاریخ انتشار: ۲۶ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۰
نبشته‌های آقای نویسنده چگونه او را معرفی می‌کنند؟
روز‌هایی که بر ما گذشت، نشان از سالروز درگذشت نویسنده پرآوازه و پرتأثیر معاصر، زنده‌یاد جلال‌آل‌احمد داشت. هم از این روی، به هنگام است که سخن از یکی از یادمان‌های او به میان آوریم. «از نفرین زمین» اثری است که می‌کوشد تا جلال را در آیینه آثارش بشناسد. این پژوهش توسط مجتبی حبیبی انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را منتشر ساخته است
محمدرضا کائینی

روز‌هایی که بر ما گذشت، نشان از سالروز درگذشت نویسنده پرآوازه و پرتأثیر معاصر، زنده‌یاد جلال‌آل‌احمد داشت. هم از این روی، به هنگام است که سخن از یکی از یادمان‌های او به میان آوریم. «از نفرین زمین» اثری است که می‌کوشد تا جلال را در آیینه آثارش بشناسد. این پژوهش توسط مجتبی حبیبی انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را منتشر ساخته است. ناشر در دیباچه خویش بر این اثر، در باب محتوای آن آورده است:
«راه‌ها هر چه باریک‌تر، صعب‌العبور‌تر و حساس‌تر باشند، آغازگر بودن در آن‌ها ارزشمند‌تر و مهم‌تر است. به خصوص که راهی، دو جایگاه و موضع تاریخی را آن هم در منظر یک قوم و ملت به هم برساند. به فرض که ایستگاه و مبدأ این حرکت، وادادگی، انفعال و خیانت باشد و موقف و مقصد آن، خودآگاهی، مبارزه و خدمت. ناگفته پیداست که این راه، توبه نام می‌گیرد و مطلعی است برای یک رستاخیز؛ رستاخیزی به آسمان، پس از هبوطی دردناک و فروخفتگی در حضیض ذلت. توبه‌ای چنین، اگر مقبول افتد منشأ حرکت است و یقظه‌ای عمومی و آن روز که همه بیدار شوند، آغازگران هر یک به سهم تأثیرشان جاودانه خواهند شد. جلال آل‌احمد در قله ادبیات مقاومت زمانه خویش، شاخص و نقطه شروع فصل توبه روشنفکری ایران است. نویسنده‌ای کم‌نظیر، متعهد و انقلابی که موضوع شاهکار‌های خود را، اصلی‌ترین دغدغه‌های مسلمانان در ایران و جهان، بلکه مستضعفان عصر قرار داد. آنجا که ماهیت امپریالیزم غرب و شرق و پیوست آن دو یعنی اسرائیل را رسوا می‌سازد تا آنجا که عمق انحرافات روشنفکران وطنی را فریاد می‌زند و نیز آنجا که فقر و ظلم و بیداد و ناکار آمدی و بحران هویت ایران پهلوی را به داستان می‌کشد. بیش از ۴۶ اثر ادبی و علمی جلال، آیینه‌ای شفاف از تحول در زندگی سیاسی و شخصی اوست که در تلاطم طوفان تحولات دهه‌۱۳۲۰ و حزب توده و... آغاز می‌شود و طی دو سه دهه، در نهایت به ساحل نهضت اسلامی ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ می‌انجامد و بشارت نجات و پیروزی را در قامت بلند حضرت روح‌الله سرمی‌دهد.
از نفرین زمین تلاشی است برای بازخوانی مجدد جلال، نه آن سان که دیگران گفته و شنیده‌اند، بلکه آن سان که او گفته است و جزو آثار او، چه ذخیره‌ای یارای بازگویی آن همه حکایت را دارد؟ این اثر در چهار بخش، آثار جلال را موشکافی می‌کند و با او همراه می‌شود تا آخرین برگ‌های این داستان واقعی را - که هر چند به مرگ مشکوک نویسنده ناتمام می‌ماند- ولی به مدد اوراق پیشین، می‌توان صفحه سفید مانده آن را نیز خواند و حتی از روی آن استنساخ کرد! در بخش اول، از سفرنامه‌های جلال، سفر‌های خارجی او بررسی شده است. در بخش دوم، داستان‌های جلال را (شامل رمان و مجموعه داستان) که او را در مقام پیشگامی ادبیات نهضت و مبارزه و حتی انقلاب اسلامی می‌نشاند، برانداز می‌کنیم.
در بخش سوم، یادداشت‌ها و در بخش چهارم مقالات و تقاریر سیاسی اجتماعی او را از نظر می‌گذرانیم تا شاید شخصیت ناشناخته
جلال آل‌احمد، سه دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی (که او انتظارش را می‌کشید) برای جویندگان تشنه نسل حاضر، معرفی گردد. در بخش ضمایم و اسناد هم، ناگفته‌هایی از جلال و درباره او درج شده که هدف اثر را محقق می‌سازد. در پایان ضمن تشکر از مؤلف پرتلاش، از معاون پژوهشی جناب آقای دکتر طبیعی، مدیر گروه هنر و ادبیات انقلاب اسلامی مرکز آقای سیدمجید امامی، آقای مهدی حق‌بین ارزیاب نهایی طرح و همکاران پرتلاش معاونت انتشارات، قدردانی می‌نماییم...».

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار