کد خبر: 1061718
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۰
سرمقاله مدیرمسئول
با سقوط دره پنجشیر در شمال افغانستان اصلاح‌طلبان، جمهوری اسلامی ایران را به بی‌عملی در دفاع از آن متهم کردند، اما هیچ‌گاه روشن نکردند از نظام چه می‌خواهند یا نظام باید چه‌کار کند؟ اگر طالبان را برای گفتگو به تهران دعوت کنیم خواهند گفت از یک گروه تروریستی حمایت کرده‌اید و اگر وارد جنگ شویم که همیشه گفته‌اند جنگ بد است
دکتر عبدالله گنجی

با سقوط دره پنجشیر در شمال افغانستان اصلاح‌طلبان، جمهوری اسلامی ایران را به بی‌عملی در دفاع از آن متهم کردند، اما هیچ‌گاه روشن نکردند از نظام چه می‌خواهند یا نظام باید چه‌کار کند؟ اگر طالبان را برای گفتگو به تهران دعوت کنیم خواهند گفت از یک گروه تروریستی حمایت کرده‌اید و اگر وارد جنگ شویم که همیشه گفته‌اند جنگ بد است. بدون تردید موضع این جماعت بر این انگاره و باور استوار است که نظام، حامی طالبان است. تجربه تاریخی نشان می‌دهد شنا برخلاف مسیر نظام، علت و محور نوع نگرش این جماعت به روند‌های کشور است و برخلاف مدعای شفافیت در عرصه سیاست، اینجا به‌شدت محافظه‌کارانه و لفافه‌گو ظاهر شدند. اما ما باید چه می‌کردیم؟ هم از باب خبر و هم از باب تحلیل، نظام جمهوری اسلامی در حوادث اخیر افغانستان غافلگیر نشد و از اشراف اطلاعاتی بر روند برخوردار بود. اما چرا ایران وارد جنگ نشد؟
۱- افغانستان یک کشور مستقل است. ورود به یک کشور مستقل با ابعاد نظامی صرفاً با درخواست دولت آن کشور یا شورای امنیت سازمان ملل یا در پاسخ به حمله از آن کشور میسر است. دولت افغانستان هیچ کمکی از ما نخواست و بعد از فروپاشی دولت غنی نیز بی‌دولتی، فضا را پیچیده‌تر کرد.
۲- جنگ طالبان با پنجشیریان جنگ بین‌الافغانی است. ورود به چنین جنگی از سوی ایران باخت مطلق است. نه پنجشیریان نماینده رسمی و قانونی ملت افغانستان هستند و نه طالبان. ما نمی‌توانیم حاکمیت هیچ‌کدام را بر افغانستان به رسمیت بشناسیم تا چه رسد که از یکی حمایت نظامی کنیم.
۳- منافع ما در افغانستان عبارت است از اخراج امریکا، سرکوب داعش، حفظ حرمت شیعیان و حفظ امنیت مرز‌های شرقی کشور. اکنون که طالبان به حفظ حرمت و جان و مال شیعیان پایبند است به صورت طبیعی نباید دست به اقدامی بزنیم که عرصه بر شیعیانی که تحت کنترل این جماعت هستند، سخت شود. طالبان رفتار سال‌های ۱۳۷۵، ۱۳۷۶ و ۱۳۷۷ را با شیعیان تکرار نکرده است. شیعیان افغانستان قبلاً از طالبان ضربه خورده‌اند، جبهه شمال نیز حد فاصل سقوط دولت نجیب‌الله تا ظهور طالبان در ۲۸ سال پیش اسلاف پنجشیریان مظالمی را بر آنان خصوصاً در غرب کابل روا داشتند که در تاریخ ثبت است.
۴- آنچه قطعی و حتمی است ورود پنجشیریان به یک جنگ نابرابر، بدون برآورد صحیح نظامی است. جنگ نیاز به برآورد و نقشه دارد. اینکه بدون قوای متوازن در درون خانه خود منتظر دشمن بمانی، قطعاً منجر به پیروزی نخواهد شد. در تشبیه می‌توان کار پنجشیریان را با توابین کربلا مقایسه کرد که بدون برآورد نظامی از طرف، فقط متأثر از نفس لوامه در عین‌الورده به صورت کامل قلع و قمع شدند. طالبان با سلاح‌های پیشرفته‌ای که امریکایی‌ها بر جا گذاشتند از یک سو و کوچک بودن جغرافیای پنجشیر از سوی دیگر مشخص بود که فائق خواهد آمد و هرگونه ورود خارجی این جنگ را طولانی خواهد کرد و باعث فرسایش داخلی و در عین حال دخالت دوباره خارجی خواهد شد. شاید لازم بود مسعود برای پیشگیری از حمله طالبان به ایران یا پاکستان به سازمان ملل برود و استمداد طلبد، اما گویی غیر از جنگ مسیر دیگری را انتخاب نکرد و طبیعی است که جریان غالب باج نخواهد داد. البته افول روحیه جهادی در شمال نیز در سقوط سریع پنجشیر مؤثر بود. در ۲۰ سال گذشته رفاه نسبی و زندگی عرفی بر مجاهدین سابق مستولی شده بود.
۵- ایران و پاکستان چه قبل از انقلاب اسلامی و چه بعد از آن هیچ موقع برای هم تهدید نبوده‌اند و نخواهند بود. نگرانی از تنش بین این دو کشور مطلقاً بی‌اساس است. ایران عمق استراتژیک کشور مسلمان پاکستان در حوادث روز‌های سخت است؛ بنابراین آنان که مرتب نظام را به اقدامات غیرایدئولوژیک در حصول منافع ملی ترغیب می‌کنند، اکنون حرف مشخص‌شان چیست؟ حضور ما در سوریه سه دلیل عمده داشت: اول درخواست دولت این کشور، دوم خارجی بودن عمده اعضای داعش و سوم تهدید حرم اهل بیت که دو مورد از آن بدواً اتفاق افتاد، اما در افغانستان شرایط اینگونه نیست. طالبان بومی و از قوم بزرگ‌تر است و ورود ما به یک جنگ داخلی در این کشور می‌توانست سرنوشت تلخ قدرت‌های بزرگ در ۲۰۰ سال گذشته را یادآوری کند.
راهبرد جمهوری اسلامی روشن است و باید روشن‌تر بیان شود تا لجبازان آچمز شوند. ایران هرگز دولت مستقل و امارتی طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد و این معقول‌ترین تصمیم برای افکار عمومی داخل کشور، داخل افغانستان و مجامع جهانی است. ایران در افغانستان هوشمندانه عمل کرد و تصمیم برای آینده نیز هوشمندانه است. منافع ما در افغانستان تا این لحظه محترم شمرده شده است. غایت نظر ما تشکیل دولت فراگیر است دولتی که از فردای آن جنگ برای همیشه پایان یابد.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۱
0
0
سوریه به ما ربط داشت که رفتیم اونجا هم جنگ بین سوری بود .کشتن شهید صارمی که یک خبرنگار و از اصحاب رسانه بود و همکار خودتون بود یادتون رفته .20 سال پیش احمد شاه مسعود یادتون رفته خیلی نامردیه اگر مردی توی ایران مونده باشه .احمد خاک و خون میخوره اما مثل شما خاک نمیده انسانیت نمیده قرار داد 25 ساله امضا نمیکنه کشور فروشی کنه .شما که طرف دار جنبش اصیل منطقه هستید برید لیست بمب گذاری ها انتحاری ها قاچاق مواد مخدر این جنبش اصیل منطقه رو مطالعه کنید به اصطلاح اصاحب رسانه آزاد. توی که داری این رو میخونی بروخوب فکر کن بی طرف اگر میتونی که حقه کی نا حقه ببین یکم وجدانت تکون میخوره تو محرم میزنیم تو سر کول هم برای کربلا الان ببین کربلا کجاست .
امیر
|
Canada
|
۲۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۱
0
0
اینگونه بی تفاوتی نسبت به کشوری که پاره تن ماست را مقایسه کنید با کشورهای دیگر که ما را میدوشند و ما به این عمل افتخار میکنیم!؟
یادتان باشد که سردار سلیمانی در مورد پنجشیر چه نظری داشت نه آنکه ایشان را فقط در امور عراق و سوریه سرمشق قرار دهیم و در سایر موارد خودرا به نفهمی بزنیم!!
قاسم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۲
0
0
جناب گنجی متاسفانه تحلیلی به همراه ضد و نقیض های فراوان اریه نمودید.
ابتدا اینکه جناب ظریف قبل از حمله ظالبان با انها در تهران گفتگو نمود و بعد از ان طالبان بدون هیج ارایش نظامی شروع به گرفتن شهر ها و قتل عام مردم نمود. از انطرف امریکای خاین و خبیث این سناریو را بطور جنایتکارانه ترتیب داده بود و حاصلش را همگان دیدند اوارگی و کشتار و قتل و تجاوز و ...
سوال اینجاست ایا قبول دارید طالبان گروه تروریستی است یا خیر؟
سکوت در مقابل طالبان از سوی جمهوری اسلامی به معنای قبول نداشتن و یا قبول داشتن ان نیست ولی ظواهر نشان میدهد که داد و ستد حتی در موقع حمله طالبان بین جمهوری اسلامی و افغانستان رایج بود و هست .
ضمنا از نظر جنابعالی دولت فراگیر به جه معنی میباشد؟ ایا حضور احمد مسعود در بنجشیر حتکی از همان دولت فراگیر نداشت؟
کفه ترازو این را نشان میدهد که حمایت جمهوری اسلامی از طالبان خیلی بیشتر از گروه احمد مسعود بوده است.
همجنین علت به جا گداشتن تسلیحات امریکایی برای طالبان به جه معنی بوده و هست؟ امریکا جرا انواع سلاح های مرگبار را برای طالبان به هدیه گداشت؟ و ده ها سوال دیگر.
در خاتمه و بطور کل اینگونه که قلم زدید نیست جناب گنجی و شاید از دید شما بهتر میبود حقایق کمتر عنوان گردند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
0
0
اقای سردبیر ۴۳ سال حکومت اصولگرا واصلاح طلب نتیجه اش فقر وفلاکت مردم بوده بنابراین هیچکدام ازدوگروه یادشده جایی پیش مردم ندارند ارمانها وارزوهای ۸۰ میلیون ایرانی برای پیشرفت واعتلای کشور ورفاه مردم بارانتخواری ودزدی و هزارفامیلی دوگروه یادشده ازبین رفت وخون شهدا به سخره گرفته شد شما پنجشیر راول کن به کشور خودت برس ممنون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۸
0
0
همین ها که الان ازسرهوا نه واقعا ؛برای پنجشیر یقه چاک می دهند ومی گویند
نان وپنیروسرشیر/ جانم فدای پنجشیر
مطمئنا وقتی قرار به جنگ با طالبان پیش بیاید می گویند
نه پنجشیر نه کابل / جانم فدای زابل
بنابراین شترسواری دولا دولا نمی شه امیرخان ؛بی خودی پای سرداردلها را پیش نکش که اهداف ایشان با اصلاخ طلبان کاملا به اندازه دو دنیا با هم متفاوت است.ضمن اینکه وضعیت افغانستان به مراتب خیلی بدتراز عراق وسوریه است .چون اولا دردوکشورعراق وسوریه دولتمردانش ازایران دعوت کردند که برای حل مشکل انها اقدام کند ولی درافغانستان گروههای مردمی ودولتی پاره پاره ومتشتت هستند ومعلوم هم نیست که چه کسی با دیگری
می جنگد؛ ضمن اینکه ایران هم حکومت طالبان را به قول دوست خوبمان جناب آقای دکترگنجی (که جادارد به دلیل تحلیل بسیارزیبا ازایشان تشکر شود)به رسمیت هم نمی شناسد.وقرارهم هست که طالبان خط قرمز ایران را هم رعایت کند.بنابراین سعی کنید امیرخان؛ ازهول حلیم افکارمردم را وازد دیگ افغانستان نکنید .برای ما بسیارمایه تعجب شده است گروهی که مدام فریاد می زدند نه غزه نه لبنان, جانم فدای ایران چه شده است که کاسه داغ تراز آش شده اند؟بهترنیست که کمی بصیرت داشته باشند؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار