کد خبر: 1035869
تاریخ انتشار: ۰۳ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۰
به طور میانگین ۸۰۰ نفر در کشور بر اثر گازگرفتگی جان خود را از دست می‌دهند. بی‌احتیاطی و کم‌توجهی به موضوعات ایمنی در استفاده از وسایل گاز سوز مرگ خاموش را رقم می‌زند. استفاده از وسایل غیر استاندارد و رعایت نکردن ضوابط ایمنی سایه سنگین مرگ و مصدومیت را برسر شهروندان گسترده‌است. می‌توان با نصب یک سنسور اعلام خطر در وسایل گاز سوز و سیستم‌های اعلام هشدار در ساختمان‌ها، از مرگ‌های خاموش جلوگیری کرد. اینکه چرا ضوابط و قوانین اجرایی از سوی دستگاه‌های متولی و شهروندان رعایت نمی‌شود، همچنان بی‌پاسخ مانده‌است.
بیژن سورانی
سرویس جامعه جوان آنلاین: فوت ۷ تن به دلیل مسمومیت با مونوکسیدکربن طی ۴۸ ساعت گذشته خبری بود که سازمان اورژانس کشور گزارش کرد. در همین خصوص مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور نیز در تازه‌ترین اعلام آمار گاز گرفتگی گفت: متأسفانه ۲۱۵ نفر به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن از ابتدای مهرماه سال جاری جان خود را از دست دادند. همچنین به گفته جانشین معاونت پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران به صورت سالانه به طور میانگین ۸۰۰ نفر در سطح کشور بر اثرگازگرفتگی جان خود را از دست می‌دهند.

مرگ خاموش با گاز بی‌بو

گاز مونوکسید کربن گازی سبک، بی‌بو و بی‌رنگ است که در اثر سوختن ناقص کربن به وجود می‌آید، یعنی این گاز میل ترکیبی زیادی برای ترکیب با هموگلوبین خون دارد. با وجود اینکه در بدن انسان به طور طبیعی حدود ۵ درصد مونوکسید کربن وجود دارد، اما اگر این میزان به ۲۰ درصد برسد مرگ انسان حتمی خواهد بود که عمده منابع آن عملکرد نادرست دستگاه‌های گازسوز است که از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند و بیشتر از مشتقات نفت و چوب هستند. کامران عبدولی، جانشین معاونت پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران با تأکید بر لزوم استفاده از دتکتور‌های مونوکسید کربن (سیستم‌های اعلام هشدار) در ساختمان‌ها گفت: در این رابطه الزام قانونی هم وجود دارد و در مقررات ملی ساختمان هم به این موضوع اشاره شده‌است که سیستم‌های اعلام هشدار می‌توانند پیش از وقوع حادثه افراد را از وجود خطر آگاه کنند.

عبدولی گفت: پیشنهاد ما این است که حتماً از وسایل گاز سوز استاندارد استفاده شود و افرادی که این دستگاه‌ها را نصب یا سرویس می‌کنند، افرادی متخصص و دارای مجوز باشند، چراکه عمده علت گازگرفتگی نقص دودکش‌ها است؛ یا مسیر این‌ها درست نیست و کلاهک مناسب ندارند یا فاصله کلاهک‌ها با دیوار‌های جانبی رعایت نشده‌است، در برخی موارد نیز جنس آن‌ها نامرغوب است. وی افزود: به راحتی با انجام اقداماتی ساده می‌توان از مسمومیت افراد با مونوکسید کربن جلوگیری کرد، البته گاز مونوکسیدکربن علاوه بر سمی بودن قابل انفجار نیز است، یعنی اگر در فضایی گاز مونوکسید کربن به اندازه کافی برای اختلاط وجود داشته باشد، احتمال انفجار وجود دارد.

سایه مرگ خاموش بر ساختمان‌های قدیمی

جانشین معاونت پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران، افزود: کاشف‌های مونوکسید کربن یک سنسور الکترو شیمیایی هستند که دو صفحه آنود و کاتود دارد، که در صورت نشت گاز تعادل جریان بین این‌ها به هم می‌خورد و این سیستم خطر را اعلام می‌کند. پیشنهاد من این است که در محل‌هایی که آشپزخانه وجود دارد و محل سکونت و خواب افراد است این سنسور‌ها نصب شود. این سیستم‌های کشف و اعلام حریق نیاز به سیستم‌های جانبی نداشته و نیاز به کابل کشی هم ندارد، قیمت آن‌ها هم مناسب است.

وی گفت: بر اساس بند ۱- ۵- ۳ کلیات فصل پنجم مبحث سوم مقررات ملی ساختمان الزام شده است که مرجع قانونی صدور پروانه پایان کار، می‌تواند نصب سیستم‌های کشف و اعلام را مطالبه کند، یعنی به تشخیص مرجع صدور پروانه این اتفاق باید بیفتد و مرجع صدور پروانه در خصوص موضوعات ایمنی و آتش‌نشانی، «سازمان آتش‌نشانی» است. متأسفانه می‌بینیم که تلفات در محلی که مردم خواب هستند اتفاق می‌افتد. الان در دستورالعمل‌های صادر شده توسط سازمان آتش‌نشانی تهران الزام شده که سیستم‌های مونوکسید کربن در تمام واحد‌های مسکونی و محل‌هایی مثل هتل‌ها که احتمال خوابیدن در آن‌ها وجود دارد، نصب شود.

وی تصریح کرد: متأسفانه در خصوص ساختمان‌هایی که ساخته شدند و الزامی به رعایت دستورالعمل‌ها ندارند، خلأ قانونی وجود دارد. به خصوص برخی ساختمان‌های قدیمی بر اساس اصول مهندسی ساخته نشدند و افرادی که در این ساختمان‌ها زندگی می‌کنند، آسیب‌پذیر هستند، این‌ها حتماً باید از سنسور مونوکسید کربن استفاده کنند، ولی الزام قانونی در این رابطه وجود ندارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار