سرویس اقتصاد جوان آنلاین: به رغم ادعای مسئولان قیمت مرغ همچنان گران است و مرغهای ۲۰ تا ۲۲ هزار تومانی فقط در میادین میوهو ترهبار موجود است که باید ساعتها در صفهای طولانی منتظر بمانیم. روز پنج شنبه هر کیلو مرغ در مرغفروشیها ۲۷ تا ۳۲ هزار تومان عرضه شد و قیمت تخممرغ دانهای هزار و ۵۰۰ تومان و بستههای ۲۰ عددی تلاونگ ۴۳ هزار تومان به فروش میرسید؛ و باز هم پاسکاری این افزایش قیمتها در حالی است که مرغداران، گرانی قیمت نهادهها، حمل بار و کمبود نهادهها را دلیل گرانی میدانند، اما مسئولان وزارت جهاد کشاورزی که مسئولیت توزیع نهاده را دارند، میگویند در ۴۰ روز گذشته نهاده به میزان کافی توزیع شده، اما به دلیل عدم همکاری اصناف و وزارت صمت دلالان اجازه کاهش قیمت را نمیدهند.
خلاصه آنکه دو وزارتخانه صمت و جهاد با پاسکاری وظایفشان در حال وقت تلف کردن هستند تا هم سال به پایان برسد و هم اینکه مردم به قیمتهای ۴۰ هزار تومانی مرغ و ۰۴ هزار تومانی تخممرغ عادت کنند. در این خصوص، معاون وزیر جهاد کشاورزی معتقد است: «میان تولیدکنندگان و سفره مردم فاصله زیادی به وجود آمده است و صنعت دام و طیور از واسطهگریها رنج میبرد، ولی اصناف و وزارت صمت پای کار مبارزه با دلالان مرغ و گوشت نیستند. حلقههای واسط میان تولیدکنندگان و سفره مردم در تلاشند هر چقدر زورشان میرسد قیمتها را بالا ببرند و این موضوع اصلاً قابل قبول نیست و باید با آن برخورد شود.»
پای کار نیستند
مرتضی رضایی با اشاره به اینکه برای حل این معضل و ایجاد زنجیرههای تولید باید هم دولتیها و هم نمایندگان اصناف و تولیدکنندگان پای کار باشند، تأکید میکند: «چندین بار از اصناف، اتحادیهها، وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار و همچنین صنف پخشکننده و فروشنده خواسته شده است پای کار بیایند تا بتوانیم زنجیره تولید تشکیل دهیم و واسطهها را حذف کنیم و بتوانیم محصولات دام و طیور را با قیمت مناسب به دست مردم برسانیم، ولی تنها جلسهای تشکیل شد و فردای آن روز موضوع رها شد.» او به تسنیم گفته است: «البته با تصمیم ستاد تنظیم بازار قیمت نهادهها افزایش قانونی یافته است، مثلاً کنجاله سویا از ۲ هزار و ۷۰۰ به ۳ هزار و ۲۵۰ تومان رسیده و کرایهها نیز افزایش یافته است برهمین اساس باید پس از کارشناسیهای لازم تغییری جزیی در قیمت مصوب مرغ صورت پذیرد تا تولیدکنندگان نیز انگیزه تولید داشته باشند.»
قیمتی که قابل قبول نیست
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی قیمت تخممرغ را غیرمنطقی دانسته و میگوید: «قیمتهای فعلی تخممرغ در بازار قابل قبول نیست و متأسفانه حلقههای واسط زمینه گرانفروشی این محصول را فراهم کردهاند. دو عامل برای افزایش قیمت تخم مرغ میتوان عنوان کرد که اول افزایش مصرف در فصل سرما و دوم فاصله قیمتی بسیار زیاد از در مرغداری تا مصرفکننده نهایی و حاصل واسطهگریهاست. در حال حاضر تخممرغ گاهی شانهای ۴۰ هزار تومان و حتی هر عدد هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسد که این قیمتها به هیچ عنوان قابل قبول نیست و باید با این گرانفروشی برخورد شود.» رضایی میافزاید: «قیمت تخممرغ باید به صورت یکبازه تعیین شود و قیمت نقطهای قابل قبول نیست، چراکه در نقاط مختلف هزینههای تولید متفاوت است و بنابر این قیمت ثابت نمیتوان در نظر گرفت، باید دامنهای تعیین شود و با فروش تخممرغ با قیمت خارج از آن دامنه برخورد جدی شود.»
به دنبال افزایش قیمت
در این آشفته بازار، کانون سراسری مرغداران گوشتی با استفاده از فرصت به وجود آمده به دنبال افزایش قیمتها هستند و با اعلام آنالیز قیمتهای تولید در نامهای به وزیر جهاد کشاورزی خواستار اصلاح قیمت مصوب مرغ با توجه به افزایش نرخ مصوب نهادههای دامی و جوجه یکروزه و سایر مؤلفههای تولید شدند. حبیب اسدالله نژاد درباره دلایل درخواست مرغداران برای برای افزایش قیمت خرید مرغ، میگوید: «از زمان مصوبه قبلی کارگروه تنظیم بازار در خصوص قیمت مرغ زنده و گرم، قیمت ذرت و سویا توسط همین کارگروه به ترتیب حدود ۱۴ و ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است. صرفنظر از اینکه نهاده به طور کامل در اختیار مرغداران قرار نمیگیرد، علاوه بر سویا و ذرت سایر هزینههای تولید نیز افزایش قابل توجهی داشته است.» وی از مهمترین این نهاده را جوجه یک روزه و حمل و نقل برشمرد ه و میگوید: «قیمت جوجه ۵۰ درصد و هزینه حمل و نقل ۳۰ درصد رشد کرده است. از این رو افزایش قیمت این نهادهها نیز باید در قیمت مصوب لحاظ شود، و عدم توجه به آنها میتواند صنعت طیور، مرغداران و بازار را ملتهب و دچار بحران کند.» اسدالله نژاد از ستاد تنظیم بازار میخواهد تمهیدات لازم را نسبت به اصلاح قیمت مرغ بر اساس قیمت جدید جوجه، نهادهها و سایر مؤلفههای تولید انجام دهد.
آنالیز جدید مرغ
اسداللهنژاد با بیان اینکه آنالیز قیمت هر کیلو گرم مرغ زنده با در نظرگرفتن شرایط حاکم بر بازار انجام و در اختیار ستاد تنظیم بازار قرار گرفته است، میافزاید: براساس آنالیزهای انجام شده هزینه جوجه یک روزه در هر کیلوگرم مرغ یک هزار ۹۱۲ تومان معادل ۱۱/ ۱ درصد هزینه تولید، هزینه خوراک در هر کیلوگرم مرغ ۹ هزار و ۹۶۰ تومان معادل ۰۶/ ۶۳ درصد هزینه تولید، هزینه بهداشت و درمان در هر کیلوگرم مرغ یک هزار ۱۶۲ تومان معادل ۳۶/ ۷ درصد هزینه تولید، هزینه انرژی در هر کیلوگرم مرغ ۳۱۴ تومان معادل ۹۹/ ۱ درصد معادل هزینه تولید و سایر هزینهها مانند آب شرب، بستر، آمادهسازی، استهلام، تعمیرات و نگهداری و... در هر کیلوگرم مرغ بیش از ۲ هزار ۴۴۴ تومان معادل ۴۸/ ۱۵ درصد هزینه تولید را تشکیل میدهد که در مجموع هزینه تولید هر کیلوگرم مرغ زنده برای مرغدار به بیش از ۱۵ هزار ۷۹۳ تومان میرساند.