سرویس جامعه جوان آنلاین: میخواهیم درباره غذا و کرونا ویروس صحبت کنیم. از زمان شیوع ویروس کرونا در جهان میلیونها شایعه درباره چگونگی سرایت ویروس شکل گرفته است. اگر نگران این هستید که غذایی که میخورید آلوده به ویروس کرونا است یا خیر و چطور میتوان از ایمن بودن مواد غذایی اطمینان داشت، مطلب زیر را از دست ندهید.
آیا گرم کردن غذا در مایکروویو ویروس کرونا را میکشد؟
بله و خیر. برای بررسی این پرسش به توصیههای سازمان جهانی بهداشت رجوع میکنیم که میگوید دمای ۵۶ درجه سانتی گراد «کروناویروس سارس» را به میزان ۱۰ هزار واحد در دقیقه کاهش میدهد و از بین میبرد. همچنین در سال ۲۰۰۳ مطالعهای روی ویروس سارس نشان داد دمای ۷۵ درجه سانتی گراد به مدت ۳۰ دقیقه عفونت غذا را از بین میبرد. پس هم دمای اعمال شده و هم مدت زمانی که غذا در این دما قرار میگیرد برای ضد عفونی شدن آن مهم است.
سوالی که زیاد پرسیده میشود این است که آیا فریز کردن مواد غذایی باعث از بین رفتن ویروس کرونا میشود؟ سرما و فریز کردن، ویروس کرونا را از مواد غذایی حذف نمیکند بنابراین بهترین راه این است که غذا را در دمای بالا گرم کنید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که مرکز کنترل بیماریها «CDC» میگوید ویروس از راه مواد غذایی منتقل نمیشود، اما میتواند در جریان آماده سازی، آلوده شود؛ مثلا اگر فرد ناقل یا بیمار سرفه یا عطسه کند یا با دست آلوده غذا را آماده کند امکان اینکه ویروس به شما منتقل شود بعید نیست.
بنابراین آیا مایکروویو کردن غذا، آن را ضد عفونی خواهد کرد؟ نمیتوانیم با قطعیت بگوییم بله. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها میگوید ثابت شده است اگر مدت زمان مایکروویو کردن غذا را از ۶۰ ثانیه به ۵ دقیقه افزایش دهید باکتریها و یروسها از بین میروند. اما مایکروویوها از نظر قدرت و روش پخت با هم فرق دارند. آیا تابحال این تجربه را داشته اید که فست فود نیم پز را در مایکروویو گذاشته اید و با اولین گاز به غذا، از شدت داغی سقف دهانتان سوخته، اما مرکز غذا همچنان سرد و یخ کرده است؟ اینجاست که میگوییم نمیتوان با اطمینان کامل درباره همه ماکروویوها نظر داد. فاکتورهای زیادی در فرایند ضدعفونی شدن غذا در مایکروویو دخیلند و به نظر میرسد گرم کردن غذا با اجاق در درمای بالا امنترین روش باشد.
آنچه که بیشتر درباره امنیت غذاها باید نگرانتان کند، بسته بندی آنهاست. توصیه ما این است که میوه و سبزیجات را همانند قبل بشویید و ضد عفونی کنید. در مورد غذاهای آماده و سفارشی از رستورانها هم بیشتر از ۵ دقیقه در مایکروویو قرار دهید؛ البته در آخر معلوم نیست چه بر سر طعم و بوی غذا خواهد آمد!
ضد عفونی کردن بسته بندی مواد غذایی
بسته به جنس سطوح، مدت زنده ماندن ویروس کرونا روی مواد مختلف متفاوت است. به این ویروس «کروناویروس جدید» میگویند، چون جدید است و اطلاعات ما درباره آن کم. آنچه که ما تا کنون میدانیم این است که ویروس بر روی سطوح فلزی حداقل ۵ روز، بر روی چوب حداقل ۴ روز، بر روی پلاستیک حداقل ۲ روز، بر روی استیل حداقل ۲ روز، بر روی مقوا ۲۴ ساعت، بر روی شیشه تا ۵ روز، سرامیک ۵ روز و کاغذ تا ۵ روز زنده میماند.
با این حساب تکلیف ما با مواد غذایی که از بیرون تهیه کرده ایم یا غذاهای بیرون بر رستورانی که در پلاستیک، کاغذ یا مقوا بسته بندی شده اند چیست؟ نگرانی کارشناسان بهداشت هم بیشتر از خود غذا متوجه بسته بندی آن است. برای کاهش این نگرانی، توصیه میکنیم سطح بیرونی بسته بندی را با یک ماده ضد عفونی، استریل کنید.
دانشگاه جانز هاپکینز در زمینه نحوه استفاده از مواد غذایی بسته بندی شده توصیه میکند بعد از شستشوی دست ها، محتویات داخل بسته بندی به ظرف یا پلاستیک تمیز دیگری منتقل شود و پلاستیک یا ظرف بسته بندی دور انداخته شود. همچنین بهتر است در دوران شیوع کرونا بیشتر غذاهای گرم سفارش دهید تا سرد. این یعنی نمیتوانید سالاد سفارش دهید؟ سالاد هم میتوانید سفارش بدهید با این پیش آگاهی که ممکن است در تماس با بسته بندی آن، هر عامل بیماری زایی شما را تهدید کند.
آیا ویروس میتواند از درون غذا به ما سرایت کند؟
ویروس نمیتواند از داخل غذا به ما سرایت کند و این تصور اساسا اشتباه و ناشی از شناخت کم ما از ویروسها است. CDC میگوید برخی ویروسها اصولا بر روی غذا یا داخل آن رشد و تکثیر میشوند مثل هپاتیت A، نوروویروس، روتاویروس و... درحالی که کروناویروس یک ویروس تنفسی است که از راه قطرات تنفسی معلق در هوا منتشر و به دیگران سرایت میکند. سرفه، عطسه و حرف زدن عامل پخش شدن کروناویروس در هوا است.
صاحبان کسب و کارهای مرتبط با غذا و مواد غذایی باید برای پیشگیری از انتقال بیماریهای عفونی به طور کلی و کرونا ویروس بطور خاص موارد بهداشتی را رعایت کنند.