نظری بر زمانه و کارنامه رئیس شکنجه‌گران ساواک، به مدد اسناد تاریخی
کودتای امریکایی- انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، فضای سیاسی- امنیتی کشور را دگرگون کرد. به طوری‌که تأسیس ساواک، ارائه تعریف جدیدی از «امنیت»، «اطلاعات» و «ضد اطلاعات» را در داخل کشور به همراه داشت. تشکیل این سازمان، آغاز اختناق، استبداد و سانسور یک ملت بود. در سازمانی که هارولد ایرنبرگر آن را «دوست شکنجه‌گر غرب» لقب داد، عناصر بسیاری فعالیت می‌کردند که از هیچ جنایتی برای حفظ منافع اربابان خود فرو گذار نبودند و یکی از این افراد، پرویز ثابتی عضو شماره دو ساواک بود. او در کتاب خاطرات و گفت و شنودی طولانی که در سالیان اخیر داشته است، سعی کرده با اظهار مطالب خلاف واقع و کتمان حقایق، گذشته سیاه خود را تطهیر کند. در مقال پی‌آمده، گوشه‌ای از نقش و عملکرد وی در ساواک را مورد بازخوانی و بررسی قرار داده‌ایم. امید آنکه علاقمندان را مفید و مقبول‌آید. 
فرار پهلوی دوم از ایران، در آیینه اسناد لانه جاسوسی امریکا
در پی تشدید اعتراضات انقلابیون در سال ۱۳۵۷، تلاش‌ها و اقدامات امریکا و برخی از سران غربی برای حفظ شاه در صحنه قدرت سیاسی افزایش یافت، اما دیری نپایید که امریکا به این نتیجه رسید، سیاست حفظ شاه دیگر امکان‌پذیر نیست و وقوع انقلاب مردمی به رهبری امام‌خمینی (ره) حتمی است و به واقع شاه باید برود! هدف امریکا و کشور‌های غربی از اتخاذ این تصمیم، برگرفته از شرایط ایران و نیز اهداف این کشورها، به‌خصوص امریکا از روابط سیاسی با ایران در فردای انقلاب اسلامی بود. با توجه به این مهم، در این نوشتار به مناسبت سالروز فرار شاه از ایران به واکنش و مواضع ایالات متحده به این رویداد و نحوه عملیاتی ساختن آن، بر پایه اسناد لانه جاسوسی و دیگر مستندات پرداخته شده است. امید آنکه مفید آید. 
نگاهی به اسناد لانه جاسوسی، از جنبه ارتباط مأموران سفارت با عناصر غربگرای داخلی
حکومت‌های استعمارگر اگر نتوانند به شکل حضوری و مستقیم، اهداف چپاول‌گرایانه خویش را در کشور‌های تحت سلطه دنبال کنند، برای پیشبرد مقاصد استعماری، به سراغ نفوذی‌ها و عناصر قابل بهره‌برداری در داخل آن کشور‌ها می‌روند. صد البته از بهترین نفوذی‌ها برای این حکومت‌های استعمارگر، کسانی هستند که بی‌جیره و مواجب و به دلیل وابستگی ذهنی که به تفکر، جهان‌بینی و فرهنگ آن‌ها دارند در خدمت‌شان قرار بگیرند.
نگاهی به مبادلات ایران و اسرائیل، در دوره سلطنت پهلوی دوم 
روابط ایران و کشور اسرائیل در دوره پهلوی دوم، از جمله موضوعاتی است که توجه بخشی از پژوهشگران تاریخ را به خود جلب کرده است. روابطی گسترده که در سطوح سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی دنبال می‌شد و در عین حال، مطلقاً برخلاف منافع و نظر خواست ملت مسلمان ایران و رهبران دینی و ملی آن بود. در مقال پی آمده، نگاه مختصری داشته‌ایم به بخش روابط نفتی رژیم شاه با اسرائیل. امید آنکه تاریخ‌پژوهان و عموم علاقه‌مندان را مفید آید. 
عملکرد و مواضع تجزیه‌طلبان کرد، در آینه اسناد لانه جاسوسی امریکا 
روزی که دانشجویان مسلمان پیرو خط امام (ره) در اعتراض به عملکرد امپریالیستی کشور امریکا و پناه دادن به شاه، می‌خواستند چند ساعتی سفارتخانه ایالات‌متحده را اشغال کنند، هرگز تصورش را هم نمی‌کردند با صحنه سوزاندن اسناد، توسط کارکنان به وحشت‌افتاده آن مواجه شوند.
امام خمینی و پهلوی دوم، در آیینه روایت اسناد لانه جاسوسی
اسناد لانه جاسوسی امریکا، به مثابه منبعی غنی برای تاریخ‌پژوهان تاریخ معاصر است، که می‌تواند نگاه عموسام به مقولات گوناگون را، در برابر دیدگان همه قرار دهد. در مقال پی‌آمده، دو مقوله رهبر انقلاب اسلامی و پهلوی دوم، در آیینه روایت این اسناد، بازخوانی شده‌اند. مستندات این نوشتار، بر تارنمای پژوهشکده تاریخ معاصر ایران، آمده است. امید آنکه محققان و عموم علاقه‌مندان را، مفید و مقبول آید.
بررسی چرایی و چگونگی فعالیت جاسوسه‌های غربی در تاریخ معاصر ایران
کیت میلت خود را بنیانگذار «کمیته‌ای برای آزادی هنر و اندیشه در ایران» می‌نامید و به همین بهانه هم در تجمعات و تظاهراتی که علیه حجاب در اسفند ۱۳۵۷. ش به کمک زنان به اصطلاح روشنفکر و در واقع ضدانقلاب، در شهر تهران برپا می‌کرد، سخنرانی می‌نمود. او با فعالیت انقلابیون مخالف بود و در تمام سخنرانی‌هایش، از حجاب به‌عنوان مانع آزادی زنان و فعالیت اجتماعی آنان، سخن می‌گفت!
مروزی بر نقش آمریکا در عملیات‌ تروریستی در ایران بعد از پیروزی انقلاب
به شهادت تاریخ، دولت امریکا نقش بارزی در مدیریت تروریسم در جهان دارد به طوری که امروز نقش این دولت در عملیات تروریستی در ایران کاملا عیان شده است. نقش امریکا در عملیات تروریستی گروهک فرقان، حمایت این دولت از عملیات تروریستی سازمان منافقین و ردپای سازمان سیا در ترور شهدای هسته‌ای نمونه‌هایی از این دست در تاریخ ایران است.
روایت تلاش نافرجام آمریکا برای حفظ پهلوی
شاه پیش از رفتن، از جمله اقداماتی که انجام داد قدردانی از مقامات آمریکایی در ایران بود که در طول این مدت خدمات ارزنده‌ای را به رژیم پهلوی ارائه داده بودند.
«دولت موقت و تسخیر لانه جاسوسی امریکا» در آیینه یک روایت و تحلیل
متأسفانه در دولت موقت، خط رابطه و سازش با امریکا، جریانی بسیار قوی بود. آنان خواهان ارتباط با امریکا و سازش با این ابرقدرت بودند و فکر می‌کردند کشور ما به خاطر وابستگی فراوانی که در زمینه‌های مختلف به این ابرقدرت دارد، امکان حیات بدون رابطه با او برای ملت ایران وجود ندارد و در نتیجه همین تفکر و به دنبال آن، بی‌ایمانی به استعداد‌های نهفته مردم کشور، به خصوص جوانان انقلابی فراهم کرده بود
۲