کد خبر: 958831
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۲
اقدامات ایران در مقابله با خروج یکجانبه امریکا از برجام وارد مرحله جدیدی شده و روز گذشته سخنگوی سازمان انرژی اتمی در دیدار رسانه‌ها از سایت اتمی خنداب از شمارش معکوس برای گذر از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی ۶۷/ ۳ درصد شده خبر داد.
سرویس سیاست جوان آنلاین: بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اقدامات این سازمان برای مقابله با خروج امریکا از برجام در جریان دیدار نمایندگان رسانه‌ها از سایت خنداب گفت: درباره تصمیماتی که شورای امنیت گرفته است، دو اقدام را سازمان انرژی اتمی به‌عهده گرفت. درباره اینکه به مرحله دوم ورود خواهیم کرد نمی‌دانیم و بستگی به اقدام طرف مقابل دارد. کمالوندی در ادامه گفت: ما تولید را در نطنز افزایش دادیم. شمارش معکوس شروع شده و از امروز به‌مدت ۱۰ روز ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کرد و افزایش تولید بالا خواهد رفت و سرعت افزایش اورانیوم غنی‌شده ۶۷ /۳ بالا خواهد رفت. سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: اگرچه ما نمی‌خواهیم تعهداتی را که در گذشته داشته‌ایم و بازار‌هایی را که پیدا کرده‌ایم کنار بگذاریم، ممکن است با یک روندی، با رفتن به ۱۳۰ به بالاتر، مزیت‌های اقتصادی را کنار نگذاریم و آن را به‌عنوان مواد اولیه صادر نکنیم و با ارزش افزوده آن را صادر کنیم.

درباره مرحله دوم منتظر تصمیم مقامات هستیم
وی درباره مرحله دوم اقدام ایران برای کاهش تعهدات به برجام گفت: درباره مرحله دوم ما منتظر تصمیم مقامات هستیم. هنوز برای اروپایی‌ها وقت باقی است. آن‌ها در گذشته هم فرصت داشتند که یک سال صبر استراتژیک بود و دو ماه هم فرصت دادیم. اروپایی‌ها اظهار عجز کرده‌اند، اما این موضوع به وزارت خارجه مربوط است. اگر دو اقدامی که در مرحله اول زمانبر بود و ما داشتیم در مرحله بعدی به‌ویژه برای رفتن بالاتر از ۶۷/ ۳ نیاز به زمانی نخواهد بود. فکر نکنند که بعد از ۶۰ روز، بار دیگر فرصت ۶۰ روزه خواهند داشت. اقدامات ایران در راستای بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام است. درباره بند دیگری که در خصوص مرحله دوم است، امروز در خدمت متخصصان بودیم. آنچه دستور گرفته‌اند این است که هر دو رآکتور را با هم به‌پیش ببرند.
کمالوندی همچنین افزود: ما درباره افزایش ۶۷/ ۳ هم سناریو‌های مختلف را در نظر گرفته‌ایم. این می‌تواند از ۶۸/ ۳ باشد تا شرایط دیگری. بر اساس نیاز‌های فنی سناریو‌های مختلف در خدمت مسئولان نظام قرار گرفته و در انتهای ۶۰ روز اول تصمیم گرفته خواهد شد. با همین روندی که رو به جلو می‌رویم، ما فکر می‌کنیم در دو ماه و نیم آینده اگر بازار جدیدی برای عرضه تولیدات جانبی آن‌ها نداشته باشیم، این (آب سنگین) می‌تواند از ۱۳۰ تن عبور کند. در ذهن ترامپ این است که اگر کسی از ما آب سنگین نخرد به‌صورت خودکار کارخانه تعطیل می‌شود، در صورتی که این‌طور نیست، ما هم مصرف داخلی داریم و هم بازار داریم. ما تعهدی برای مازاد ۱۳۰ تن آب سنگین داریم و فقط باید آن را عرضه کنیم. اگر کسی خرید، ما می‌فروشیم، اگر کسی نخرید، بالاتر می‌رویم. طرف مقابل می‌گوید «مازاد ۱۳۰ تن را به ما بدهید»، ما می‌گوییم «اگر خواستیم می‌دهیم و اگر نخواستیم نمی‌دهیم».
وی درباره تأسیسات هسته‌ای فردو نیز گفت: فردوی فعلی با فردوی سابق خیلی فرق دارد. تنها چیزی که نداریم، فقط غنی‌سازی است. ما الآن در فردو مرکز خلأ هم داریم. در نطنز واحد اختلاط هست، زیرساخت‌های لازم مونتاژ را برای غنی‌سازی هسته‌ای هم دیدید. در شرایط بسیار خوبی قرار داریم؛ همه امکانات برای حرکت باشتاب را داریم و اگر محدودیت‌ها برداشته شود خواهیم دید که به‌سرعت برای پیشرفت و تأمین رفاه کشور حرکت خواهیم کرد. با شرایطی که کشور به‌لحاظ صنعت هسته‌ای دارد، نوید این را می‌دهم که در زمینه‌های مختلف این صنعت پیشرفت‌هایی داشته باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی از طرف متخصصان صنعت هسته‌ای گفت: همه گوش به فرمان مقام معظم رهبری هستند و نخواهند گذاشت که این صنعت صدمه ببیند.
وی در خصوص اینکه «آیا پس از بررسی اروپا که قرار است انجام شود، ایران تصمیم جدیدی خواهد داشت یا نه»، گفت: درباره اقدام طرف مقابل ما منتظر هستیم که اقدامی انجام دهند، جلسه و نشست کفایت نمی‌کند. به‌محض اینکه آن‌ها اقدام عملی انجام دهند، این امکان هست که تعهدات به شرایط قبلی برگردد. اگر من آن موقع عرض کردم چهار برابر، الآن دو برابر آن چهار برابر قبلی (سرعت تولید اورانیوم غنی‌شده درصد پایین) است و در آینده هم نمی‌توان گفت: چند برابر است.

تعهد برگشت‌نکردن به رآکتور قبلی را بر اساس مرحله دوم کنار می‌گذاریم
کمالوندی اضافه کرد: در خصوص رآکتور دوم و مدت زمان مورد نیاز، نیاز به جلسه و ارائه است، اما بدانید که با سرعت انجام خواهد شد. ما شنیدیم که از شش ماه تا یک سال و نیم است. به هر حال هم طراحی قبلی رآکتور اراک مدنظر است و هم بازطراحی آن، و تعهدی را نمی‌پذیریم. ما تعهد برگشت نکردن به رآکتور قبلی را بر اساس مرحله دوم کنار می‌گذاریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره سناریو‌های این سازمان برای افزایش غنی‌سازی اورانیوم نیز در توضیحاتی گفت: یک سناریو این است که ۶۷/ ۳ را برای نیازی مانند نیروگاه بوشهر تعریف می‌کنیم که می‌شود ۵ درصد یا اگر برای نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران تعریف می‌کنیم که می‌شود ۲۰ درصد، سناریو‌های مختلف دیده شده است.

باید بین تعهدات طرف‌ها در برجام توازن وجود داشته باشد
کمالوندی در پاسخ به سؤال تسنیم که «اگر اروپا بخشی از تعهدات را انجام دهد آیا ایران هم تعلیق برخی تعهدات را به‌صورت نسبی متوقف خواهد کرد یا اینکه تعلیق کاهش تعهدات به‌ازای انجام کامل تعهدات طرف مقابل خواهد بود»، گفت: ما باید بدانیم ارزش اقدامات طرف مقابل چقدر است. مسئول اصلی وزارت خارجه است، ضمن آنکه محل شورای امنیت ملی است، هیئت نظارت بر برجام هم هست. تا الآن ایران صبر کرده تا حجت به‌ویژه برای خارج از کشور تمام شود. هیچ‌کس ایران را به‌خاطر اینکه برجام تعلیق می‌شود، مقصر نمی‌داند. باید بین تعهدات توازن وجود داشته باشد. تشخیص توازن نیاز به اطلاعات دارد. ما در سازمان انرژی اتمی ده‌ها گزینه و انتخاب را در اختیار گذاشته‌ایم. این آزمایش مهمی برای اروپا است. اروپا اگر تعلل کند، یعنی یا نمی‌خواهد به تعهدات خود عمل کند یا اینکه نمی‌تواند انجام دهد، پس اگر نمی‌توانید ما با یک موجود کم‌توان مواجه هستیم. اروپا هم به‌خاطر منافع خودش هم که شده حتماً باید اقدامی انجام دهد و اگر انجام ندهد ما حتماً اقدام خواهیم کرد.
وی درباره نوع همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز گفت: آژانس نظارت سه‌گانه دارد که یکی پادمانی است، یک نظارت پروتکلی است، ایران این را بر اساس تصمیم مجلس به‌صورت داوطلبانه پذیرفته است. یکسری هم نظارت‌های برجامی است که تعدادشان زیاد نیست، مثل نظارت بر انتقال مواد. وقتی به‌سراغ کار با آژانس بیاییم، باید سمت نظارت‌های برجامی و پروتکلی برویم. نظارت پادمانی اجباری است، اما پروتکلی اختیاری است، بنابراین نظارت پادمانی برای کشور هسته‌ای که ان‌پی‌تی را قبول دارد، اجباری است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: اگر به این سبک ادامه یابد عملاً خروج از برجام اتفاق می‌افتد. ممکن است به‌تدریج با عدم اجرای تعهدات از طرف اروپایی و تعلیق تعهدات از این طرف این محبت بین زوج (دو طرف) پایان یابد. ما یک برنامه‌ای داشتیم که برای ۲۷۰ هزار سو بود که حدود یک و نیم برابر آنچه مقام معظم رهبری فرمودند: است. آنچه امروز در جیب‌مان داریم و می‌توانیم روی آن حساب کنیم ۲۷۰ هزار است که آن هم در برجام است و می‌تواند از آن هم فراتر باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار