کد خبر: 951848
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۴:۱۰
فارس با تأمین ۱۵ درصد تولیدات باغی کشور در جایگاه اول، ۱/ ۸ درصد تولیدات زراعی کشور در جایگاه دوم، تولید بالغ بر ۷۰۰ هزار تن محصولات دامی و تأمین ۶/ ۵ درصد این محصولات در کشور در جایگاه چهارم قرار دارد
محمدرضا سوری
سرويس ايران جوان آنلاين: با وجود اینکه بارش‌های امسال خساراتی به برخی از استان‌های کشور وارد کرده است، حالا خبر‌ها از بعضی مناطقی که تا سال‌های قبل دچار خشکسالی بودند حکایت از آن دارد که کشاورزی آن‌ها بر اثر بارندگی‌های مناسب رونق خوبی گرفته است. این موضوع موجب شد تا در حال حاضر در این مناطق کشت گلخانه‌ای از شکوفایی خوبی برخوردار شود، به طوری که طبق گفته فرماندار شهرستان پیشوای ورامین، امسال این منطقه با بردن بیش از ۱۳۰۰ هکتار سطح زیر کشت گلخانه‌ای می‌تواند ۴۰۰ هزار تن محصول کشاورزی تولید کند. این در حالی است که رونق بارش‌ها در استان فارس نیز سبب شد تا روز گذشته معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس اعلام کند: «ایجاد ۶۵۰ هکتار گلخانه در سطح استان تا پایان سال هدف‌گذاری شده است.»

شرایط مساعد آب و هوایی در کنار حاصلخیزی زمین‌های کشاورزی در استان‌های مختلف کشور ازجمله جنوب شرق استان تهران خصوصاً شهرستان‌های ورامین و پیشوا، سبب شده است کشاورزی از رونق خوبی برخوردار شود به طوری که هر ساله مقدار قابل توجهی از انواع محصولات کشاورزی که به صورت گلخانه‌ای کشت و تولید می‌شود برای مصرف وارد بازار‌های منطقه و سایر استان‌های کشور شود. تولید محصول کنترل شده، جلوگیری از بروز ضرر و زیان، استانداردسازی محصول تولیدی، بازارپسندی محصولات گلخانه‌ای و مصرف بهینه آب و همچنین احداث گلخانه از طرح‌های مهم سرمایه‌گذاری است که توجیه اقتصادی بالا و سودآوری زیادی برای سرمایه‌گذار دارد و ازجمله مزایایی است که موجب شده تا کشت‌های گلخانه‌ای به‌شدت مقرون‌به‌صرفه و پرطرفدار باشند. هم‌اکنون ۱۳ هزار هکتار گلخانه در سراسر کشور احداث شده که استان تهران با ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار گلخانه در این زمینه مقام اول کشور را دارد. همچنین سالانه بیش از ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات گلخانه‌ای در استان تهران تولید می‌شود.

پیشوا رتبه اول کشت گلخانه‌ای استان

مهیا بودن تمامی شرایط برای کشت انواع محصولات کشاورزی در شهرستان پیشوای ورامین در استان تهران سبب شده تا این منطقه با داشتن یک هزار و ۳۰۰ هکتار گلخانه، یک‌هشتم گلخانه‌های کشور را به خود اختصاص دهد. فرماندار پیشوا در این خصوص می‌گوید: «با توجه به افزایش روزافزون تقاضای محصولات غذایی نیازمند برنامه‌ریزی برای توسعه گلخانه‌ها در شهرستان پیشوا هستیم.» حسین عباسی می‌افزاید: «با تغییر الگو‌های کشت و به‌کارگیری مکانیزاسیون، میزان تولید محصولات زراعی افزایش‌یافته و زمینه رونق در شهرستان پیشوا فراهم خواهد شد.» با توجه به محدودیت اراضی کشاورزی، جلوگیری از ساخت و ساز‌های غیرمجاز در اراضی کشاورزی ضرورت داشته و باید با تدابیر و نظارت لازم، از این سرمایه بزرگ حفاظت و حراست شود. از طرفی اقلیم خشک شهرستان پیشوا و کمبود منابع آبی ایجاب می‌کند روش‌های نوین آبیاری و بهینه‌سازی مصرف آب در دستور کار کشاورزان قرار گیرد. از آنجا که یکی از مهم‌ترین برنامه‌های مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان پیشوا، تبدیل گلخانه‌های سنتی به گلخانه‌های صنعتی است با برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته تاکنون ۵۰ درصد از این گلخانه‌ها تبدیل به سازه‌های نوین شده‌اند. در حالی که هم‌اکنون بیش از ۹۰ درصد از منابع آب کشور صرف بخش کشاورزی می‌شود که بخش عمده‌ای از این آب از منابع زیرزمینی استحصال می‌شود که باید با برنامه‌ریزی از میزان برداشت آب از این بخش کاست، لذا بهره‌گیری از روش کشت گلخانه‌ای محصولات کشاورزی، میزان مصرف آب را تا یک‌سوم کاهش می‌دهد.
مدیریت بهره‌گیری از منابع و آب زراعی موجود باعث شده تا در بسیاری از اراضی کشاورزی شهرستان پیشوا دو بار محصول در طول فصل کاشته شود و این امر باعث شده تا میزان سطح زیر کشت محصولات ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار بیش از اراضی قابل کشت باشد.

هدف‌گذاری فارس برای ایجاد ۶۵۰ گلخانه

بر اساس هدف‌گذاری‌های سازمان جهاد کشاورزی، ایجاد بیش از ۴۸ هزار هکتار گلخانه در سطح کشور تا پایان سال ۱۴۰۴ تعیین شده است که از این مقدار ۷ هزار هکتار به فارس اختصاص دارد. در حال حاضر ۵۲۳ هکتار گلخانه در سطح استان وجود دارد که از این میزان ۳۳۴ هکتار گلخانه محصولات صیفی، سبزی و گیاهان زینتی و دارویی در استان راه‌‎اندازی شده و ۱۸۹ هکتار گلخانه دیگر نیز به صورت سایه‌بان مشغول به فعالیت هستند. معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس در این خصوص می‌گوید: «در حالی ‎که در آغاز سال ۹۴ تعداد گلخانه‌های استان کمتر از ۱۴۰ هکتار بود، اما با پیشرفت سه برابری آن شاهد رشد خوبی هستیم. این رشد از هدف‌گذاری‌ها بسیار فاصله دارد و باید در این راه همه دست به دست هم دهیم و با تأمین منابع لازم در جهت افزایش تعداد گلخانه‌ها موفق شویم.» یدالله رحمانی با اشاره به جایگاه خوب این استان در زمینه تولیدات محصولات کشاورزی در کشور می‌افزاید: «فارس با تأمین ۱۵ درصد تولیدات باغی کشور در جایگاه اول، ۱ /۸ درصد تولیدات زراعی کشور در جایگاه دوم، تولید بالغ بر ۷۰۰ هزار تن محصولات دامی و تأمین ۶ /۵ درصد این محصولات در کشور در جایگاه چهارم قرار دارد.» این در حالی است که استان فارس با تولید ۱۰ هزار تن تولیدات شیلاتی دارای رتبه ششم تولیدات در استان‌های غیر ساحلی است. همچنین ۱ /۶ درصد اراضی سطح زیر کشت محصولات در استان فارس واقع شده است و درمجموع تولید کشاورزی استان تا حدود ۱۱ میلیون تن می‌رسد و پس از خوزستان، فارس در جایگاه دوم تولیدات کشاورزی قرار گرفته است. با وجود سهم ۱۵ درصدی فارس در هدف‌گذاری ایجاد گلخانه‌ها در سطح کشور و به‌رغم جایگاه خوب فارس، اما هنوز نتوانسته از پتانسیل گلخانه‌ها استفاده کند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس نیز با اشاره به بازنگری در ضوابط و مقررات مربوط به فرآیند ایجاد گلخانه و تسهیل در روند اداری آن می‌گوید: «برای افزایش بهره‌وری آب در بخش کشاورزی، گلخانه‌ها می‌توانند به طور متوسط ۱۰ برابر بهره‌‎وری آب را افزایش دهند؛ برای این کار نیازمند است که از سطح شهرستان‌های استان شروع و کار را دنبال کنیم.»

محمدمهدی قاسمی با تشریح طرح گلخانه‌های روستایی در سه روستای شهرستان‌های پاسارگاد، مرودشت و کوار می‌افزاید: «طرح گلخانه‌های روستایی در سه روستای استان در حال عملیاتی شدن است، اما متأسفانه به دلیل افزایش نرخ سازه در سال گذشته مقداری با تأخیر همراه بود؛ به‌رغم مساعدت خوب سازمان مدیریت و برنامه استان و کمک بلاعوض برای ساخت و اجرای ۲۰۰۰ متر گلخانه برای هر کشاورز به ازای هر ۲۰۰۰ متر ۲۰ میلیون تومان کمک بلاعوض تعیین شده بود ولی با افزایش هزینه‌ها طرح‌ها با تأخیر مواجه شد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار