کد خبر: 917414
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۳
سرکنسول ترکیه در تبریز:
سرکنسول ترکیه در تبریز با بیان اینکه هیچ کشور و قدرتی توانایی بر هم زدن روابط ترکیه و ایران را نداشته و نخواهد داشت، گفت:ترکیه به تحریم‌های آمریکا علیه ایران اعتنایی نمی‌کند.

چاغلار فاحری چاکرآپ در نشست خبری با اصحاب رسانه ابتدا با توضیح در رابطه با کودتای نافرجام ۱۵ جولای در ترکیه به سوالات خبرنگاران تبریز پرداخت که اهم این سوال و جواب‌ها ارائه می‌شود. 

سرکنسولکری ترکیه در تبریز در پاسخ به سوال اول روزنامه ساقی آذربایجان مبنی بر اینکه از ۱۵ جولای سال ۲۰۱۶ روابط ترکیه کمی گسترده شد، به طوریکه چهار کشور ترکیه، روسیه، آذربایجان و ایران روابط گسترده‌ای با یکدیگر پیدا کردند، از این‌رو روابط بین چهار کشور از روی سیاست بوده و یا موضوع دیگری مطرح بوده است؟ اظهار داشت: یکی از عناصر قطعی روابط خارجی ترکیه منطبق بر گفته آتاتورک است و همیشه معتقدیم در کشور صلح برابر با صلح در جهان است.

سرکنسول ترکیه در تبریز افزود: از این‌رو عناصر اصلی این اعتقاد، ایجاد صلح و روابط حسنه با کشورهای همسایه و سایر کشورهاست.

وی تصریح کرد: یکی از قدیمی‌ترین همسایه‌های ترکیه قطعا کشور ایران است به طوریکه ما با شما برادر بوده و پیوند ناگسستنی در هر دوره با یکدیگر داشته‌ایم و این رابطه در هر زمان هرگز بستگی به رفتار سایر کشورها و تحولات منطقه‌ای نداشته است. 

منافع 4 کشور ترکیه، ایران، روسیه و آذربایجان ناگسستنی است

فاحری چاکرآپ ادامه داد: البته این روابط خوب و حسنه شامل سایر کشورهای همسایه از جمله جمهوری آذربایجان و روسیه هم می‌شود، از این‌رو ارتباط و تعامل چهار کشور ترکیه، ایران، روسیه و آذربایجان همچنین تبیین سیاست‌های واحد با یکدیگر طبیعی است و هیچ ربطی به غرب و تحولات ندارد. 

وی تاکید کرد: البته چهار کشور ایران، ترکیه، آذربایجان و روسیه سعی دارند با همه کشورها در صلح و دوستی باشند ولی در خصوص منافع مشترک چهار کشور، اگر با هم تعامل دارند این موضوع چیز عجیبی نیست و خیلی هم طبیعی است. 

سرکنسول ترکیه در تبریز ادامه داد: به نظر من این روند تعاملی بین چهار کشور در دوره‌های آینده نیز با حفظ منافع مشترک ادامه خواهد داشت و این برابری علیه غرب‌ها نبوده و بلکه برای حفظ منافع مشترک است. 

وی در پاسخ به سوال دوم این روزنامه که در رابطه با ترجیح ترکیه بین ناتو و روسیه، گفت: ترکیه از سال‌های پیش عضو اصلی ناتو است و در درون آن است و این عضویت ترکیه در ناتو نمی‌تواند مشکلی با روابط این کشور با سایر کشورها از جمله روسیه داشته باشد. 

فاحری اذعان داشت: روسیه نیز همانند ایران برای کشور ترکیه یک همسایه عزیز و مهم است و ما با روسیه در زمینه‌های مختلف روابط نزدیک و همکاری‌های لازم در رابطه با انرژی، جهانگردی، تجارت و سایر موارد داریم و در مجموعه رابطه خود در ناتو را حفظ کرده و هم در کنار آن روابط خوب خود با روسیه را محفوظ نگه خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: اگر بتوانیم از این موضوع هم در دنیای غرب و هم در روابط همسایگی به نحو احسن استفاده کنیم، برای ترکیه یک امتیاز محسوب خواهد شد.

رابطه ترکیه و آمریکا هیچ تاثیری روی رابطه ترکیه با ایران نخواهد داشت

وی در ادامه به سوال خبرنگار پایگاه خبری آناج مبنی بر اینکه اخیراً ترامپ به صورت بسیار خائنانه از قرارداد ایران با ۵+۱ خارج شد و حتی ایران را با تحریم تهدید کرده است ولی در مقابل شاهد عادی شدن و حتی بهتر شدن روابط بین ترکیه و آمریکا هستیم، پاسخ داد: این سوال خوبی است ولی جواب آن فقط یک کلمه است و آن نه است، رابطه ترکیه و آمریکا هیچ تاثیری روی رابطه ترکیه با ایران نخواهد داشت چراکه ترکیه و ایران روابط بسیار قدیمی و ریشه‌داری داشته و حتی قدمت ایران ۲۵۰۰ ساله و قدمت ترکیه یک‌هزار ساله است.

سرکنسول ترکیه در تبریز ادامه داد: ما با ایران نزدیک به ۱۰ عصر است که در خاک یکسان زندگی می‌کنیم و به عبارت دیگر می‌توان گفت که ما ایرانی‌ها و ترکیه‌ای‌ها اینجا ماندنی هستیم و میزبان بوده و بقیه مسافر هستند. 

هیچ کشور و قدرتی توانایی بر هم زدن روابط ترکیه و ایران را نداشته و نخواهد داشت

وی اذعان داشت: هیچ کشور و قدرتی توانایی بر هم زدن روابط ترکیه و ایران را نداشته و نخواهد داشت. در مصداق این روابط می‌توان به تحریم علیه ایران در سال‌های طولانی اشاره کرد که کشور ترکیه بدون در نظر گرفتن این تحریم‌ها، روابط خود با ایران را حفظ کرده و حتی با تفاهم دو جانبه خود با ایران، حمایت همه جانبه خود را نشان داده‌ایم.

فاحری با تاکید به اینکه رابطه ایران و ترکیه هر چه بوده باز هم ادامه خواهد داشت، گفت: دو سال قبل و دقیقاً در کودتای نافرجام ۱۵ جولای ترکیه، ایران جزو سریع‌ترین حامیان ترکیه در مقابل کودتا بود. 

وی اضافه کرد: به بیان دیگر می‌توان گفت که اگر دوستی و برادری در زمان سختی نباشد، پس به چه دردی خواهد خورد؟

فاحری متذکر شد: افکار عمومی مردم ایران و ترکیه در رابطه با روابط بین این دو کشور در هر مقطع زمانی، باید آسوده باشد و جای هیچ نگرانی نیست.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص اینکه ۱۵ جولای ثبات دموکراسی در ترکیه بود و یکی از شاخصه‌های دموکراسی، آزادی رسانه‌هاست ولی شنیده‌ها حاکی از آن است که خبرنگاران زیادی که با «فتو» هم در ارتباط نبودند در زندان‌های ترکیه به سر می‌برند، گفت: در هر کشوری سیاست، برخورد و دیدگاه‌ها متفاوتی حاکم است ولی به صراحت می‌توانم بگویم که در ترکیه آزادی بیان، عقاید و حقوق بشر برای همه و مخصوصا رسانه‌ها حاکم بوده و حتی طبق قانون اساسی ترکیه رسانه‌ها تحت تضمین هستند.

سرکنسولگری ترکیه در تبریز متذکر شد: در ترکیه هیچ‌کسی که رسانه‌ها را نیز شامل می‌شود، از بابت بیان عقاید خود در روند قضایی قرار نگرفته‌اند و به زندان نمی‌روند ولی متاسفانه همانطور که در کشورهای دیگر نیز مشاهده می‌شود، برخی‌ با هویت رسانه‌ای و ژورنالیستی دست به ارتکاب جرم‌هایی می‌رنند و حتی با گروه‌های تروریستی همراه می‌شوند.

وی ادامه داد: طبق ادعای برخی‌ که ترکیه خبرنگاران را به خاطر بیان عقاید به حبس انداخته، درست نیست و بنده آن را تکذیب می‌کنم چراکه هر خبرنگاری به زندان رفته با مستندات و بررسی‌ها متوجه ارتباط آنها با تروریست‌ها شدیم و حتی در خانه آنها سلاح پیدا شده و مستنداتی مبنی بر اینکه در ترور و کودتا دخیل بوده‌اند، پیدا شده است.

فاحری اذعان داشت: در کل می‌توان گفت هر گونه ادعایی در رابطه با اینکه خبرنگاران ترکیه به خاطر بیان عقاید زندانی شدند، درست نیست. 

ایجاد راه ریلی تبریز به وان

وی در ادامه به سوال اول خبرنگار فارس در زمینه اینکه آیا افزایش خروجی توسط دولت ایران روی تعداد تروریست‌ها در ترکیه اثر گذاشته، چنین پاسخ داد: خروج از کشور و افزایش و کاهش هزینه به خود ایران بستگی دارد و این حق یک کشور است و از این بابت بنده حق ندارم اظهارنظری نسبت به چرایی افزایش قیمت خروج بکنم.

سرکنسولگری ترکیه در تبریز ادامه داد: ما به عنوان کشور ترکیه و در مقابل کشور ایران همیشه علاقمند به افزایش ارتباطات بوده و خواهیم بود و از این‌رو تمام تلاش خود را می‌کنیم تا رفت و آمد ترک‌ها به ایران و ایرانیان به ترکیه تسهیل شود و برای همین  منظور تمام کانال‌های ارتباطی از جمله هوایی، زمینی و ریلی را فراهم می‌سازیم. 

وی با بیان اینکه مجدداً راه ریلی تبریز به وان ایجاد شده و از این بابت بسیار خوشحال هستم، گفت: قطعاً این بسترها در افزایش رفت و آمد بین دو کشور اثر خواهد داشت و ما هم تمایل زیادی به این کار داریم، از این‌رو دولت‌ها نیز باید این بستر را فراهم سازند و برای این منظور قدم‌هایی بردارند.  

افزایش خروجی باعث کاهش مسافرت ایرانیان به ترکیه شده است

فاحری خاطرنشان کرد: آمار تردد مسافران بعد از افزایش هزینه خروج از کشور در ایران تازه شروع شده و نمی‌توان اظهارنظر خاصی کرد، ولی آن چیزی که می‌توان گفت این است که افزایش خروجی تا حدودی در کاهش مسافر به ترکیه مشاهده می‌شود ولی امیدواریم در آمار یک‌ساله کلی با نمودار منفی و رو به نزول روبه‌رو نشویم.

اظهار نظر درباره سد ایلیسو و حق‌آبه ایران و عراق و تاخیر در آبگیری این سد

وی در پاسخ به سوال دوم خبرنگار فارس در رابطه با حق‌آبه کشورهای عراق و ایران بعد از ساخت سد «ایلیسو» گفت: طبق حقوق بین‌المللی، هر کشوری می‌تواند روی خاک کشور خودش هرگونه پروژه ساخته یا تصرفی داشته باشد که ساختن سد روی آب‌های جاری نیز شامل این حق می‌شود.

سرکنسولگری ترکیه در تبریز افزود: در کشور ایران همانند سایر کشورها چنین کارهایی شده و طبیعی است ولی نکته قابل توجه اینجاست که وقتی آب‌های جاری شده از مرزها خارج شده و به سایر کشورها از جمله ایران و عراق می‌رود، باید حق‌آبه آن طبق حقوق بین‌المللی رعایت شود. 

وی با اشاره به اینکه ترکیه در دوره‌های قبلی روی رودهایی که منبع آنها کشور ترکیه بود ولی به کشورهای دیگر می‌رود، اقدام به ساخت سد کرده است، توضیح داد: ترکیه طبق تفاهم دو جانبه و حقوق بین‌المللی تمام مسوولیت‌های خود از بابت رعایت حق‌آبه را انجام داده است. 

فاحری خاطرنشان کرد: این بحث در رابطه به سد «ایلیسو» متفاوت و خارج از قوانین نیست و حق‌آبه آن رعایت شده و خواهد شد، بعد از آبگیری سد و سپس رهاسازی آن قطعاً طبق تفاهم دو جانبه عمل شده و حق‌آبه رعایت خواهد شد.

وی اضافه کرد: البته با توجه به قرارگیری در فصل تابستان، اقدامات در زمینه آبگیری از سد «ایلیسو» فعلاً متوقف و به تاخیر افتاده است. 

کفه ترازو تجارت ایران و ترکیه، طرف ایران است

سرکنسولگری ترکیه در تبریز به سوال خبرنگار روزنامه سرخاب مبنی بر اینکه همیشه تراز اقتصادی از جمله طرح‌های ترجیحی و مشتقات نفتی به نحو ترکیه بود و برای ایجاد تعادل چه تمهیداتی شده است؟ گفت: من نسبت به بخش اول سوال شما مخالف هستم چراکه اگر به تجارت بین این دو کشور نگاه کنید، خواهید دید که کفه ترازو طرف ایران بوده و اصلاً علیه ایران نیست. 

وی افزود: ترکیه از ایران به مقدار قابل توجهی نفت و گاز می‌خرد، از این‌رو باعث شده تا تعادل تجارت متمایل به ایران باشد نه ترکیه. 

فاحری با بیان اینکه در رابطه با تجارت ترجیحی صحبت کردید که باید پاسخ بدهم، توضیح داد: این یک موضوع دو طرفه بوده و طبق قراردادن مشترکات دو کشور امضا شده که در آن منافع هر دو کشور در سطح بالا مدنظر بوده است. 

وی خاطرنشان کرد: در قرار تجارت ترجیحی اگر به کالاها نگاه کنیم، تعادل خواهیم دید که گاهی ایران با قدرت بوده و گاهی مواقع ترکیه قوی ظاهر شده است، در کل با اجرای صحیح این قوانین، هر دو کشور منفعت خواهند برد و باید با توسعه آن ادامه دهیم. 

داد و ستد ایران و ترکیه با پول ملی در روزهای آینده نهایی می‌شود

سرکنسولگری ترکیه در تبریز در پاسخ به سوال دوم خبرنگار روزنامه سرخاب گفت: در رابطه تجارت با پول ملی، دو کشور با حضور مقامات عالی‌رتبه توافقاتی انجام دادند و حتی قدم‌های اول در رابطه داد و ستد با پول ملی انجام شده و در روزهای آتی نهایی خواهد شد. 

وی متذکر شد: به عقیده بنده انجام تجارت با پول ملی توسط دو کشور یک گام بزرگی بوده و ما هم آن را حمایت می‌کنیم.  

من حقایق را گفتم و قانع شدن و یا نشدن خبرنگاران به من ربطی ندارد

فاحری در جواب سوال خبرنگار روزنامه امین مبنی بر اینکه از جواب شما برای زندانی رسانه‌ها در ترکیه قانع نشدم و حتی بعد از کودتای ۱۵ جولای شاهد تعدیل آزادی بیان در ترکیه هستیم و اینکه ایران در همه ناآرامی‌ها از ترکیه حمایت کرده است، آیا از ایران بعد از خروج ترامپ از برجام نیز حمایت خواهد کرد ، گفت: در سوال شما عنصرهای زیادی وجود دارد و بنده به بخش خبرنگاران زندانی جواب کامل داده‌ام.

وی افزود: من حقایق را گفتم و قانع شدن و یا نشدن خبرنگاران به من ربطی ندارد چراکه حقوق روزنامه‌نگاران در رابطه با بیان عقاید رعایت شده و اگر روزنامه‌نگاری زندانی است، به علت ارتباط با تروریست‌ها بوده است. 

سرکنسولگری ترکیه در تبریز تاکید کرد: آیا در کشور ایران اگر خبرنگاری فعالیت تروریستی داشته باشد، آن خبرنگار را زندانی نمی‌کند! چرا زندانی می‌شود و این اقدام شامل همه کشورهاست. 

وی بیان کرد: در رابطه با سوال دوم این خبرنگار یک کلمه می‌توانم بگویم و آن هم این است که بر هم زدن رابطه بین ترکیه و ایران در توان هیچ قدرتی نیست.

فاحری با بیان اینکه در سوریه و عراق و سایر جغرافیای اطراف، برای ایران و ترکیه منافع مشترک حاکم است و کسی برتری نسبت به دیگری ندارد، تصریح کرد: هر کشوری که باشد فرقی ندارد چرا که می‌خواهیم کل منطقه در صلح و آرامش و حفظ تمامیت ارضی باشد و اگر این‌گونه نبود، ایران و ترکیه همچنین روسیه در سوریه مکانیزم سه جانبه را تشکیل نمی‌دادند و جلسات متعدد و قدم‌های مثبت در سوریه برنمی‌داشتند. 

شکایت در بازرگان مربوط به کنسولگری در آذربایجان‌غربی است

وی به سوال خبرنگار روزنامه رصد که در رابطه با رفتار کارمندان در مرز بازرگان با توریست‌ها و فاصله زیاد بین ترخیص وسایل مسافران با محل پیاده شدن مسافران و تعلل برخی پروژه‌ها در شهر به علت سرمایه‌گذاری‌ها با ترکیه، گفت: در گمرکات دو طرف، رفتار با مسافران بسیار مهم بوده و به هر شکایتی در این رابطه رسیدگی می‌کنیم و شکایت در بازرگان مربوط به کنسولگری در آذربایجان‌غربی است ولی هر شکایتی که به دستمان برسد ما آن را به دست مقامات عالی خود رسانده و پیگیری می‌کنیم.

سرکنسولگری ترکیه در تبریز ادامه داد: سال گذشته چندین مورد رفتار ناپسند در بازرگان گزارش شد و با تائید رفتار ناپسند کارکنان ترکیه‌ای، به چند مورد مجازات تعلق گرفت و به هیج‌وجه  رفتار ناپسند با توریست‌های ایرانی و یا ترکیه‌ای در مرزها قابل قبول نیست. 

وی خاطرنشان کرد: فاصله بین ترخیص مسائل مسافر با خود مسافر دست ما نیست ولی ما پیگیری می‌کنیم.

فاحری ابراز کرد: بنده دو سال است در تبریز هستم و در طول این مدت، موضوع روابط تجاری، سرمایه‌گذاری و توسعه آن را در اولویت خود قرار داده‌ام و در این خصوص تلاش کرده‌ام. 

وی متذکر شد: دو سال پیش که بنده به عنوان سرکنسول ترکیه در تبریز انتخاب شدم، تعداد شرکت‌های ترکیه‌ای در تبریز کمتر از ۳۳ مورد بود ولی در حال حاضر این تعداد به دو برابر خود یعنی بیش از ۷۰ مورد رسیده است. 

سرکنسولگری ترکیه در تبریز گفت: قبلاً میزان سرمایه‌گذاری خارجی 100 میلیون دلار بود که با تلاش آن را به ۲۵۰ میلیون دلار رسانده‌ایم. 

وی در زمینه برگزاری همایش تجارت ایران و ترکیه در تبریز بیان کرد: در طول دو سال خدمت خود در تبریز ۶۵ نفر از هیات و تجار را برای سرمایه‌گذاری شامل مسوول انجمن‌های مختلف پزشکی، تجاری، ساخت و ساز و مسوولان اتاق بازرگانی ترکیه را به تبریز آوردم. 

فاحری گفت: بیش از ۵۰ هیات تجاری ترکیه در این دو سال به تبریز آمدند و حتی می‌توان گفت برای افزایش رابطه تجاری همه کار می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه احتمال ایجاد مشکلات در روابط سرمایه‌گذاری به علت تفاوت اقتصادی و شرایط وجود دارد، تصریح کرد: ترانسفر کردن پول خود یک مشکل است و سعی بر رفع آن داریم ولی این مشکل نمی‌تواند منجر به صرف نظر از سرمایه‌گذاری شود. 

هموطن ترک زندانی در زندان تبریز وجود ندارد

سرکنسولگری ترکیه در تبریز در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا که تعداد افراد زندانی ایرانی در ترکیه و بالعکس را خواست، گفت: آمار دقیقی در اختیار ندارم ولی در حوزه فعالیتی من زندانیانی بودند که حبس خود را کشیده و الان آزاد شدند و الان هموطن ترک زندانی در زندان تبریز وجود ندارد.

وی در پایان با اشاره به انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸  بیان کرد: این رویداد با افتتاح رسمی رئیس‌جمهور ایران آغاز شد که بسیار افتتاح خوب و مناسب و در شأن تبریز بود. 

فاحری اضافه کرد: ما طبق قولی که دادیم برای معرفی تبریز به عنوان پایتخت گردشگری، اقدام به نشر مقاله‌ای در مجله sky life ترکیه کردیم که این مجله به صورت ماهانه و نزدیک به ۳۰۰ هزار جلد منتشر شده و در اختیار 6میلیون مسافر فرودگاه استانبول قرار می‌گیرد. 

وی با بیان اینکه تبریز یک شهر قدیمی و ریشه‌دار است و نه تنها در سال ۲۰۱۸ بلکه باید در تمام سال به این شهر سفر کنند، گفت: ما با منتشر کردن مقاله، نام تبریز را به مسافران آفریقایی، آسیایی، اروپایی شناساندیم.

فاحری خاطرنشان کرد: تبریز دارای خصوصیات زیادی برای جذب گردشکر است و آثار زیاد‌ی از آن در یونسکو ثبت شده است. 

وی تاکید کرد: بنده به عنوان سرکنسولگری ترکیه در تبریز علاقه زیادی به تبریز دارم و حتی برای این منظور آژانس‌های خارجی و ترکیه‌ای را برای توریست‌پذیری به تبریز آورده‌ام.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر