موضوعی که در صورت توجه بیشتر به این تولیدات میتوان علاوه بر برندسازی در این زمینه عواید خوبی را نصیب کشور کرد؛ موضوع مهمی که سبب شد تا رئیس اداره آموزش، پژوهش و فناوری سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان اعلام کند: «با توجه به تولید سه محصول باکیفیت زیتون رودبار، چای لاهیجان و برنج هاشمی در این استان میتوان با برندسازی در این زمینه علاوه بر بازارهای داخلی گوشه چشمی نیز به بازارهای جهانی داشت.»
شرایط خوب و مناسب آب و هوایی در کنار حاصلخیزی خاک در استان گیلان سبب شده تا این منطقه در زمینه برخی تولیدات کشاورزی و باغی حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشد که به عنوان نمونه میتوان به سه محصول مهم و استراتژیک برنج، چای و زیتون اشاره کرد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به شرایط مناسب کشاورزی و باغداری در استان میگوید: «با وجود تنوعی از تولیدات کشاورزی و باغی در این منطقه برخی محصولات از لحاظ کیفیت از شرایط مناسبی برخوردارند که این مهم سبب شده تا مشتریان بسیاری داشته باشند.»
علیرضا شعباننژاد میافزاید: «در حال حاضر برنج، چای و زیتون تولید شده در گیلان از چنان کیفیتی برخوردارند که به راحتی میتوان برای صادراتشان در بازارهای خارجی حساب ویژه باز کرد.» وی با اشاره به میزان قابل توجه تولید برنج در این استان ادامه میدهد: «میزان تولید این محصول استراتژیک در کل کشور حدود ۳ میلیون تن است که ۲ میلیون تن آن در گیلان و با بالاترین کیفیت تولید میشود.»
برنج گیلان رتبه اول کیفیت در جهان و ایران
عطر و طعم در کنار کیفیت بالا در پخت از جمله دلایلی است که سبب شده تا برنج تولیدی در استان گیلان رتبه بالایی داشته باشد به طوری این موضوع موجب شده تا علاوه بر ایران در جهان نیز از شهرت بالایی برخوردار باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این رابطه میگوید: «برنج یکی از محصولات راهبردی این استان بوده و نوع برنجی که در گیلان تولید میشود دارای بهترین کیفیت در کشور و دنیا است.» علیرضا شعباننژاد میافزاید: «این در حالی است که از ۳ میلیون تن برنج تولیدی در کشور ۲ میلیون تن آن به استان گیلان تعلق دارد که بالاترین کیفیت را به خود اختصاص داده است.» وی با بیان اینکه میزان اراضی شالیزاری این استان ۲۳۸ هزار هکتار است، ادامه میدهد: «این مهم سبب شده تا شالیکاران گیلانی بیش از یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تن شلتوک و حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار تن برنج سفید درجه یک و رقم بومی و محلی تولید کنند.»
گیلان تولیدکننده ۹۵ درصد چای کشور
ارگانیک بودن در کنار عدم بهکارگیری هرگونه رنگ و اسانس در چای تولیدی استان گیلان سبب شده تا همواره این محصول به عنوان سالمترین چای جهان مطرح باشد، این در حالی است که استفاده از انواع رنگهای مصنوعی و عطر و اسانسهای غیرمجاز سبب شده تا رغبت کمتری نسبت به مصرف این چای سالم در کشور دیده شود. رئیس سازمان چای کشور در این رابطه میگوید: «چای ایرانی یکی از باکیفیتترین چایها در جهان محسوب میشود چراکه عطر و طعم خاصی دارد با این وجود باید همه تلاش خود را به کار ببندیم تا کیفیت آن افزایش یابد.»
محمدعلی روزبهان با اشاره به وضعیت خوب تولید چای در سال جاری میافزاید: «شرایط جوی در سال جاری سبب شده تا طبق برآوردها حدود ۱۲۰ هزار تن برگ سبز چای در باغات چای گیلان تولید شود و این مهم میتواند میزان چای خشک تولیدشده را به حدود ۲۶ هزار تن برساند.» وی ادامه میدهد: «در صورت افزایش کیفیت برگ سبز چای و بیشتر شدن چای درجه یک میتوان امیدوار بود که چای ممتاز ایرانی بیشتری تولید شود، چراکه اگر به عنوان مثال از یک کیلوگرم برگ سبز چای درجه ۲ بتوان یک درصد چای ممتاز استحصال کرد، این میزان برای برگ سبز چای درجه یک به حدود ۳۰ درصد افزایش مییابد؛ بنابراین هر قدر بتوانیم میزان آن را افزایش دهیم به بیشتر شدن تولید چای ایرانی کمک کردهایم.»
زیتون بهترین محصول رودبار
داشتن آب و هوای خشک در کنار حاصلخیزی خاک در شهرستان رودبار سبب شده تا این منطقه یکی از مساعدترین مناطق برای کاشت و برداشت زیتون در استان گیلان باشد. مدیر جهاد کشاورزی رودبار در این خصوص میگوید: «شرایط مناسب برای کاشت و برداشت زیتون سبب شده تا ۲۲ هزار بهرهبردار شهرستان رودبار در ۸ هزار و ۱۰۰ هکتار باغ زیتون به تولید این محصول مشغول باشند.» مسلم طوفان با اشاره به شرایط مناسب برداشت زیتون از این باغات در سال گذشته میافزاید: «این مهم سبب شد تا ۱۵ هزار و ۶۰۰ تن محصول به ارزش ۷۰۲ میلیارد ریال از باغات زیتون در رودبار برداشت شود.» وی ادامه میدهد: «۷۰ درصد زیتون تولیدی به صورت کنسروی و ۳۰ درصد برای روغنگیری اختصاص یافته است.» به گفته این کارشناس کشاورزی؛ ماری، روغنی، شنگه، زرد کنسروی و رقمهای خارجی آربکین، کراتینا، بلیدی، کرونایکی، کنسروالیا و مانزالینا از مهمترین نمونههای زیتونهای تولیدی رودبار است.
برنج، زیتون و چای گیلان در انتظار بازارهای جهانی
کیفیت بالای سه محصول مهم و استراتژیک برنج، چای و زیتون استان گیلان سبب شده تا علاوه بر بازارهای داخلی برخی کشورها نیز به عنوان بازار هدف مورد توجه ویژه قرار گیرند. رئیس اداره آموزش، پژوهش و فناوری سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان میگوید: «با وجود کیفیت بالای این محصولات از آنجا که زیرساختها و امکانات لازم برای برندسازی برایشان فراهم نیست، لذا نمیتوانیم بهره آنچنانی از صادرات آنها ببریم.»
مقدس میافزاید: «با استفاده از آموزش فرآیند ثبت برند و ایجاد تعامل و هماهنگی سندیکاها، تعاونیها و اتحادیههای تولیدکنندگان زیتون رودبار، چای لاهیجان و برنج هاشمی، با وزارت صنعت، معدن و تجارت پارسال موفق شدیم این سه محصول را بهعنوان نشانهای جغرافیای گیلان، ثبت ملی و «برند» کنیم تا این محصولات با شناسه اتحادیههای خود، وارد بازارهای داخلی و خارجی شوند.»