کد خبر: 816776
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۵:۴۹
آمریکا اکنون با چالشی به نام نزدیک بودن زمان انتخابات داخلی خود مواجه است لذا نمی تواند در معادلات جهانی چندان اقدامی داشته باشد.
قاسم غفوری
یمن شکست دیگر آمریکایمن در طول 20 ماه اخیر با تجاوز گسترده ائتلاف آمریکایی- سعودی مواجه بوده است که در نتیجه آن دهها هزار نفر به خاک و خون کشیده و زیر ساخت‌های این کشور نابود شده است. با این وجود ایستادگی مردمی ناکامی سعودی را رقم زده چنانکه این رژیم برای پنهان سازی این شکست کشتار جنون آمیز مردم را در پیش گرفته که بمباران مراسم ختم با کشته و زخمی شدن 900 نفری نمودی از آن است.

این وضعیت در حالی بربحرین حاکم است که در اقدامی قابل تامل امریکا در طی روزهای اخیر حملات دریایی گسترده‌ای علیه یمن صورت داده است. امریکا بر این ادعاست که این اقدامات واکنشی به حمله موشکی یمن به ناوگان نظامی است حال آنکه یمنی‌ها و بسیاری از منابع خبری این ادعا را مردود می‌دانند. حال این سوال مطرح می‌شود که چرا امریکا چنین اقدامی را در پیش گرفته و هدف آن از ورود نظامی گسترده به یمن چیست؟

بخشی از این تحرکات معطوف به اهداف منطقه‌ای امریکا از جمله در یمن است. امریکا می‌داند که روند تحولات یعنی تشکیل دولتی مردمی و آزاد در یمن که برهم زننده معادلات واهداف امریکا در منطقه و یمن خواهد بود. بر این اساس امریکا که از توان ائتلاف سعودی در سرکوب یمن نا امید شده خود مستقیم وارد این جنگ شده تا شاید بتواند مانع از تشکیل دولت ملی در یمن شود.

نکته دیگر تاثیر تحولات سوریه بر یمن است. سوریه از دو بعد برای امریکا دارای اهمیت است از یک سو سوریه را مولفه‌ای برای به زانو درآوردن مقاومت در روسیه می‌داند بگونه‌ای که این بحران‌سازی در سوریه نیز در همین چارچوب بوده است. از سوی دیگر امریکا سوریه را مولفه‌ای برای نشان دادن توان خود برای خدمت‌رسانی و تحقق اهداف منطقه‌ای خود همچون کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی می‌داند با توجه به روند تحولات سوریه یعنی شکستهای سنگین تروریستها در برابر ارتش سوریه و متحدانش امریکا اکنون نه می‌تواند اهداف خود و نه متحدانش را محقق سازد. آمریکا که در آستانه انتخابات قرار دارد با این اقدامات از یک سو به دنبال قدرت نمایی و نمایش اقتدار خود است تا رای طالبان اقتدار آمریکا را کسب نمایند و از سوی دیگر به دنبال نمایش توان دموکرات‌ها در حمایت از متحدانشان هستند. نمود عینی این امر را در تحرکات صورت گرفته در حمایت از رژیم صهیونیستی و اعلام افزایش کمک‌های آمریکا به این رژیم تا سقف 38 میلیارد دلار است. دولتمردان آمریکا دلبسته لابی‌ها هستند تا از منابع مالی آنها برای کسب رای بهره گیرند. این وضعیت چنان است که بسیاری از مردم آمریکا انتخابات کشورشان را غیر دموکراتیک‌ترین انتخابات و برگرفته از خواست سرمایه‌داران می‌دانند. سران آمریکا که در عرصه داخلی کارکرد چندانی ندارند برآنند با این تحرکات به پیروزی در انتخابات دست یابند.

در چنین شرایطی می‌توان گفت که امریکا با اقدام نظامی گسترده در یمن از یک سوبه دنبال باج‌گیری از ایران و روسیه در سوریه است و به عبارتی پایان جنگ در یمن را ما به ازای عقبگرد این کشورها درحمایت از سوریه قرار می‌دهد. از سوی دیگر سعی دارد تا ناکامی خود در سوریه را با کشتار در یمن برای متحدانش جبران نماید. به عبارتی تحرکات امریکا در یمن نوعی عقده گشایی از شکست‌هایش در سوریه، البته دادن ما به ازا به متحدان شکست خورده خود در سوریه است.

آمریکا اکنون با چالشی به نام نزدیک بودن زمان انتخابات داخلی خود مواجه است لذا نمی تواند در معادلات جهانی چندان اقدامی داشته باشد. بر این اساس چند محور حاشیه‌ای را در دستور کار قرار داده است. از طرفی به جای نقش آفرینی مستقیم بازی را به انگلیس و فرانسه واگذار کرده چنانکه این کشورها در کنار اقدام نظامی گسترده علیه سوریه ، به موضع گیری علیه روسیه پرداخته و حتی از گزینه نظامی علیه مسکو می گویند. ماموریت دیگر آنها ارائه قطعنامه‌های ضد سوری در شورای امنیت و تحریک جهانی با ادعای بشر دوستی علیه سوریه و متحدانش است. از طرفی دیگر آمریکا معادله کشتار در یمن را درپیش گرفته تا مولفه ای برای باج گیری در نشست لوزان در باب سوریه باشد. آمریکا باادعای اینکه آماده نابود سازی یمن است سعی کرده تا نشست لوزان را به عرصه امتیازگیری از سوریه و متحدانش مبدل سازد. البته آمریکا همزمان با کشتار در یمن طرح تحمیل آتش بس سعودی به یمن را نیز در دستور کار دارد. آتش بسی که نتیجه آن احیای گروه‌های تروریستی در یمن و نیز تجدید قوای سعودی پس از شکستهای سنگین در برابر مقاومت یمنی‌ها است.حلقه تکمیلی این طراحی را ادعاهای مطرح شده در باب ارسال سلاح از سوی ایران برای یمن تشکیل می‌دهد که برای جنگ طلب نشان دادن یمنیها و صلح طلب نشان دادن سعودی مطرح می‌شود.

با تمام این تفاسیر امریکا برای رسیدن به اهدافش با یک چالش بزرگ مواجه است و آن ایستادگی و مقاومت گسترده مردم در یمن می‌باشد که می‌تواند تکرار کننده شکست سعودی برای امریکا در یمن باشد. چنانچه یمنی‌ها تاکید کرده‌اند در برابر امریکا عقب‌نشینی نخواهند کرد و پاسخ اقدامات آنها را با قاطعیت خواهند داد. آنچه در برآیند تحولات یمن بر می‌اید آن است که مردم در کنار ارتش و نیروهای مردمی راه مقاومت را تنها راهکار برای نجات کشور خود از متجاوزان می‌دانند و حملات آمریکا نیز برای انها امری جدید نبوده چرا که از همان ابتدای تجاوز سعودی، آمریکا،انگلیس و فرانسه در کنارش بوده‌اند و شریک جنایات آن هستند. یمن در روزهای آینده دورانی حساس را سپری خواهد کرد که محور آن را تشدید حملات ائتلاف آمریکایی- سعودی و مقاومت گسترده مردمی تشکیل خواهد داد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار